Het vergroenen van stedelijke gebieden is essentieel voor het bevorderen van biodiversiteit en het creëren van gezonde leefomgevingen. In dit kader heeft Stichting Ontkiemen een inspirerend project gerealiseerd in een versteende achtertuin.
In het voorjaar en de zomer van 2024 hebben we, ter voorbereiding op de oprichting van de stichting, een complete achtertuin vergroend.
Door deze transformatie is niet alleen de esthetiek van de tuin verbeterd, maar zijn ook de ecologische voordelen, zoals betere waterafvoer en verhoogde biodiversiteit, duidelijk merkbaar.
Dit pilotproject diende als een praktische leerschool voor ons en legde de basis voor toekomstige vergroeningsinitiatieven van Stichting Ontkiemen.
Achtertuin volledig betegeld
De bewoners van het rijtjeshuis in de wijk De Maten waren in het najaar van 2023 daar komen wonen. Op een klein stukje na was de achtertuin volledig betegeld. Tegen de achtergevel stond een grote veranda met een glazen dak.
De versteende tuin droeg bij aan wateroverlast en verhoogde temperaturen tijdens warme dagen, wat het buitenleven onaangenaam maakte.


De nadelen waren aanzienlijk:
- In de natte herfst werden de tegels spekglad
- De tuin werd ook gloeiend heet doordat de tegels de warmte absorbeerden
- Al het regenwater werd afgevoerd naar het riool
- Er kwamen nauwelijks insecten en andere dieren in de tuin
Deze omstandigheden maakten de tuin onaantrekkelijk voor zowel de bewoners als lokale flora en fauna, wat het belang van een groene transformatie benadrukte.
Met een doordacht ontwerp en inzet van vrijwilligers heeft Stichting Ontkiemen de potentie van de ruimte optimaal benut. Dezelfde aanpak dient als voorbeeld voor andere stedelijke tuinen en tuintjes die streven naar een groener en duurzamer beeld.
Hard werken in de tuin
De tuin moest dus op de schop en er werd hard gewerkt. Klik om het filmpje af te spelen.
In de tuin kwam:
- Een vijvertje met een waterpompje
- Een pad met houtsnippers en staptegels naar de schuur
- Borders met diverse vaste, inheemse planten
- Een kruidenspiraal, aangezien de familie van koken houdt
- Een klein terrasje, want na gedane arbeid is het goed toeven in de tuin
Deze elementen bevorderen niet alleen de biodiversiteit, maar creëren ook een uitnodigende ruimte voor ontspanning en recreatie.
Toekomst van de tuin in 2025
In de loop van 2025 komt er nog een rozenboog bij. Inmiddels zijn er ook al een druif en een blauwe regen geplant die tegen de veranda zullen opgroeien; beide zijn snelgroeiende planten. Deze toevoegingen zullen zorgen voor schaduw en esthetische waarde, terwijl ze tevens een habitat bieden voor diverse insectensoorten.

De familie is zo enthousiast dat ze in de loop van 2025 ook de voortuin willen vergroenen. Hierdoor wordt niet alleen hun eigen leefomgeving verder verbeterd, maar dienen ze ook als inspiratiebron voor de buurt.
Het mooie van dit project is dat het nauwelijks geld heeft gekost: slechts een enkel betonbandje en een eenvoudige afscheiding voor de border. Verder is er veel gezocht naar tweedehands materiaal en naar spullen of planten die anderen wilden wegdoen. Een mooi eerste voorbeeld van het vergroenen van een versteende tuin dus.
Dit toont aan dat met creativiteit en inzet een duurzame tuintransformatie voor iedereen binnen handbereik ligt.